mandag 22. februar 2010

Ukens grønne:-)


Basilikum
Basilikum (Ocium basilicum) passer til de fleste matretter, som fisk - og eggretter, salater, supper, sauser og pastaretter. Spesielt godt passer basilikum sammen med tomat, men også sammen med løk og hvitløk. De eteriske oljene som gir basilikum dens spesielle og aromatiske smak og duft, er meget flyktige, så basilikum skal derfor ikke brukes ved lang koketid. Basilikum egner seg dårlig for tørking og frysing. Det er den grønne som er vanligst, men det finnes flere typer basilikum i handelen: Rød basilikum, sitronbasilikum, og kanelbasilikum.  Det finnes også rød basilikum, sitronbasilikum, kanelbasilikum og thailandsk basilikum.
Basilikum skal være frisk i fargen, bladene hele, saftige og sterkduftende. Den skal ikke være slapp og tørr. Sorte blader tyder på kuldeskade.
Basilikum passer til de fleste matretter, men er spesielt godt i salater, tomatretter, grønnsaksretter, sauser, marinader, fisk fjørfe og pastaretter
 
 
 
Fiskesuppe med rotgrønnsaker


Rotgrønnsaker passer godt i fiskesuppe og smaksetter sammen med rødspette, tomat og urter denne suppen så den blir svært smakfull og god.

Ingredienser:


250 g knollselleri (sellerirot) i terninger
5 stk gulrot i terninger
1 stk purre i strimler
5 stk skorsonerrot i skiver
2 ss olje til steking
2 l grønnsakbuljong (utblandet)
600 g rødspettefilet i terninger
4 stk skinnfri tomat i terninger
2 ss hakket frisk basilikum
2 båt finhakket hvitløk (kan sløyfes)

Fremgangsmåte:

Fjern stilken på tomatene og hell kokende vann over. Etter et par minutter er det lett å ta av skinnet. Del tomatene i to og fjern steinene. Hakk tomatkjøttet i fine terninger. Fres grønnsakene i en panne i ca. 5 minutter. Hell på grønnsaksbuljong, kok opp og tilsett fisken og tomatterningene. La suppen trekke videre 2-3 minutter. Tilsett friske urter helt til slutt og smak til med pepper.

(Oppskrift hentet fra http://www.frukt.no/)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar