onsdag 30. mars 2011

Kålruletter med persillesaus...

Saftige kålruletter med persillesaus er mat de fleste liker. Her har vi laget dem med kinakål og kjøttdeig av kylling.


Ingredienser


8 blad store kinakål

400 g kyllingkjøttdeig

1 ts salt

¼ ts pepper

2 ts potetmel

2 ts hakket frisk estragon

1 dl lettmelk



Til koking:

5 dl vann

1 stilk frisk kruspersille

1 stk grønnsakbuljong (terning)



Persillesaus:

3 dl vann - bruk gjerne kokevann fra kålrulettene

2 ss hvetemel

1 dl matfløte

smak til med salt og pepper

1 ss hakket frisk kruspersille

Fremgangsmåte

Skjær ut den tykke midtstilken av kinakålbladene. Dypp bladene enkeltvis i kokende vann, legg dem over på kjøkkenpapir eller et håndkle så de renner godt av.

Rør sammen alt til farsen. Legg en skje farse på hvert kålblad og brett det rundt farsen. Fest med en tannpirker.

Legg rulettene i en stor kjele. Kok opp vann med buljongterning og kruspersille og hell det over rulettene. La dem trekke under lokk til de er gjennomkokte - ca. 20 minutter. Ta dem opp og hold dem varme.

Sil kokelaken og mål opp 3 dl. Visp mel og fløte sammen og visp det i kokelaken. La sausen småkoke i 4-5 minutter. Smak til med salt og pepper og rør inn hakket kruspersille.

Legg kålrulettene over i sausen og server med kokte poteter og salat eller kokte grønnsaker til.






tirsdag 22. mars 2011

Stekt squash med spinat og blåmuggost...

Herlig salat med en kombinasjon spinat, ruccula, squash og blåmuggost!



Ingredienser

½ stk grønn squash

2 båt hvitløk

1 dl grovhakket frisk spinat

¼ bunt ruccula

1 ss hakket vårløk

10 g smuldret blåmuggost

nykvernet pepper

½ ss god olivenolje

½ ss god eddik

Fremgangsmåte

Skjær squashen i passe tykke skiver. Gni den inn med hvitløk. Stek skivene raskt på begge sider i litt olje. Legg på spinaten, litt ruccula og hakket vårløk. Smuldre over blåmuggost. Drypp olje og eddik over salaten, og server.

tirsdag 15. mars 2011

Laks med grønnsaker i ostesaus


Ingredienser:


1 stk blomkål i buketter

½ stk brokkoli i buketter

3 stk vårløk i grove skiver

8 stk frisk grønn asparges

2 dl grønnsakbuljong (utblandet)

2 dl matfløte

1 ss maisstivelse (maizena)

600 g renskåret laksefilet i stykker

½ ts salt

½ ts pepper

50 g hvitost - revet
4 ss dill



Fremgangsmåte:

Kok først alle grønnsakene i så lite vann som mulig, gjerne en sort av gangen, til de er knapt møre - 3-4 min. på hver. Ta dem opp etterhvert. Visp sammen grønnsakkraft, fløte og maisennamel og kok opp så det blir saus. Smak til med salt og pepper. La fiskestykkene trekke i sausen til de er kokt - 3-4 min. Ta dem forsiktig opp og rør i osten. Ha grønnsaker og fisk i sausen, varm opp og server med dill og poteter.

onsdag 9. mars 2011

Gresk lammegryte med grønnsaker


Ingredienser:


800 g lammebog med ben

1 ts salt

¼ ts pepper

1 ss hvetemel

2 stk løk

6 stk tomat

1 båt hvitløk

1 ss hakket frisk timian

1 ss hakket frisk oregano

1 stk laurbærblad

2 dl vann

250 g aspargesbønner

½ stk sitron

Fremgangsmåte:

Skjær kjøttet i biter, ca. 2x2 cm. Bland sammen mel, salt og pepper og vend kjøttet i blandingen.

Skrell løken og skjær den i skiver. Del tomatene i båter. Ha olje i en gryte og brun kjøttet lett. Tilsett løken, tomater og finhakket hvitløk.

La det trekke under lokk på svak varme i ca. 30 minutter. Tilsett bønnene og la gryten trekke i ca. 15 minutter til.

Tilsett saften av en halv sitron, og smak til med salt og pepper.

Server lammegryten med kokte poteter eller potetmos.

tirsdag 1. mars 2011

Festbrød med løk og tomat

Klikk på bilde for en editerbar versjon.
Bildekode i EDB-Mediabase = 25957459

Deilig brød med løk og tomat til å ha på tapasbordet eller sammen med en gryterett eller suppe. Brødet minner om en pizza eller det italienske brødet focaccia.


Ingredienser:


25 g gjær

3 dl vann

2 ss honning

½ ts salt

7 dl hvetemel



Topping:

2 stk tomat

1 stk rødløk

1 ss olje

3 stilk frisk timian

½ ts grovt havsalt

Fremgangsmåte:

Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og rør inn honning, salt og mel til en smidig deig. Sett deigen til heving i ca. 30 minutter.


Ta deigen ut på bakebordet, og kjevl den ut til 1 cm tykk leiv. Legg den på bakepapir på en stekeplate.


Skjær tomater i tynne skiver og løk i tynne ringer. Legg tomat og løk utover deigen, og slå over litt god olje. Strø på hakket frisk timian og salt.


La brødet heve i ca. 25 minutter. Stek brødet ved 200 grader C i ca. 20 minutter på nederste rille i ovnen. Del i biter og server.